Corlățean îi arată ușa lui Kelemen: „Coalițiile vin și pleacă, statul rămâne. Abordarea etnicistă a UDMR este depășită”

Corlățean îi arată ușa lui Kelemen: Coalițiile vin și pleacă, statul rămâne. Abordarea etnicistă a UDMR este depășită
Publicat: 06/07/2014, 17:02

Ministrul de Externe, Titul Corlățean, își menține poziția de a nu-și retrage intervenția făcută în procesul de la Curtea Europeană de Justiție, chiar și după ultimatumul dat de președintele UDMR, Kelemen Hunor. „Coalițiile vin și pleacă, statul român rămâne”, a declarat Corlățean, duminică.

Scandalul a izbucnit după ce MAE a făcut o intervenție în procesul în care udemeriștii au contestat la Curtea Europeană de Justiție respingerea de către Comisia Europeană a inițiativei cetățenești privind protecția minorităților naționale – Minority SafePack, inițiată de Uniune. Concret, Guvernul României, prin Ministerul de Externe, a susținut punctul de vedere dat de Comisia Europeană, demers prin care practic s-a poziționat împotriva celor de la UDMR.

„Nu ar trebui să complicăm lucrurile. Există domenii care țin de competența UE și domenii rezervate competenței suverane a statelor membre, precum cel al minorităților naționale. Poziția României, care coincide cu a Comisiei, nu este o noutate, nu a apărut de ieri pe azi. Noi doar am reconfirmat acest lucru. Nu aveam ce discuta în schimbarea poziției statului român. Nimeni nu are dreptul să fie supărat pe o instituție a statului român care promovează poziția statului”, a precizat Corlățean.

Totodată, referitor la ultimatumul dat de Kelemen Hunor privind ieșirea de la guvernare dacă MAE nu-și va retrage intervenția făcută, ministrul de Externe a spus că poziția adoptată de președintele UDMR nu este una corectă și că alianțele de la guvernare se pot rupe, însă „statul rămâne”.

„Am fi putut pune problema și în alt sens. Acea petiție semnată și de lideri UDMR. Odată ce faci parte într-o guvernare, Guvernul României nu se referă la unul sau două județe. Asta implică o responsabilitate. Din acest punct de vedere a fost neinspirat comentariul făcut de liderii UIDMR. Sper ca lucrurile să se calmeze, să putem discuta corect. Coalițiile vin și pleacă, statul rămâne. Puteam și aveam dreptul să solicităm ca UDMR să renunțe la semnarea acelor inițiative odată cu intrarea în guvern. Nu e corect să ni se ceară nouă se renunțăm la poziția statului român. Aceste abordări constant etniciste sunt depășite”, a mai spus Corlățean.

La doar patru luni de la intrarea la guvernare, UDMR amenință că va părăsi Palatul Victoria. Motivul: fără consultarea Uniunii, Ministerul Afacerilor Externe a intervenit într-un proces la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, căreia UDMR i se adresase după ce, în septembrie anul trecut, Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale – Minority SafePack, inițiată chiat de UDMR și susținută de Uniunea Federală a Naționalităților din Europa(FUEN).

Inițiativa prin care se solicita aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind minorităților pe șase tematici – „Limbile regionale sau minoritare, educație, cultură și diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea și implicarea societății civile”, „Egalitate și anti-discriminare”, „Media audio-vizuală și conținutul digital” și „Sprijin pentru comunitățile minorităților naționale” – a fost respinsă de Comisie pe motiv că „în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii”. „Decizia a fost una politică”, a comentat la vremea respectivă Kelemen Hunor, anunțând contestarea sa la Curtea Europeană de Justiție. Acest lucru s-a și întâmplat, iar surpriza a venit chiar de la București. România, prin prin Ministerul Afacerilor Externe, a formulat o cererea de intervenție care a și fost acceptată, termenul limită de depunere a argumentației fiind stabilit pentru finalul lui iunie acest an. Chiar dacă PSD este în Coaliție cu UDMR, MAE, condus de social-democratul Titus Corlățean, a susținut aceeași poziție cu Comisia Europeană.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, că MAE manifestă „gândire depășită”, iar intervenția ministerului condus de Titus Corlățean Curtea Europeană de Justiție, fără o consultare cu Uniunea, l-a pus într-o situație „neplăcută”, aceea de a fi „ignorat și umilit”. El a precizat că va avea miercuri o discuție cu Victor Ponta, în funcție de rezultatul acesteia UDMR urmând să ia o decizie în privința colaborării cu PSD la guvernare.

Ministerul de Externe nu ia în calcul însă retragerea intervenției, Titus Corlățean precizând că aceasta este „o chestiune de stat și nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal”, iar „poziția statului român nu poate fi supusă nici negocierii, și nici compromisului politic”. Ministrul de externe își explică susținerea poziției poziției Comisiei Europene, și nu a UDMR, și prin faptul că Ungaria și-ar dori „să își atingă, prin intermediul Uniunii Europene, dezideratul de a deveni un tutore transnațional al minorităților etnice maghiare din state membre ale UE”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A murit un campion al României. Marele antrenor a căzut pe scări și a decedat
„Babs” se descurcă și fără Dorian Popa. Bruneta își promovează hainele în capitala luxului
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alergătorii de elită trăiesc mai mult, au descoperit oamenii de știință
×